Torre del Mar Fakta och tips

Invånare 22.000 (sommartid över 100.000)
Höjd över vattnet 20 meter
Närmaste flygplats Malaga
Avstånd till flygplats 45 km
Avstånd till strand 300 meter från alla våra lägenheter
Max. temperatur 40 C
Min. temperatur 8 CStaden Torre del Mar är en populär badort på östra delen av Costa del Sol. Staden ligger 30 kilometer från Malaga. 

Torre del Mar lockar många turister, främst spanska, som kommer för att njuta av det perfekta året-runt varma klimat. Det finns kilometervis av härliga sandstränder som kantas av en strandpromenad. Det är en underbar strandpromenaden som sträcker sig hela vägen till småbåtshamnen vid Caleta de Velez.

Under sommarmånaderna erbjuder Torre del Mar ett stort utbud av barer och diskotek. För den som föredrar ett lugnare nattliv hålls en nattmarknad öppen till 03:00 längst med strandpromenaden.

Torre de Mar erbjuder ett utmärkt urval av restauranger, allt från traditionella spanska, underbara fiskrestauranger till en mängd internationella kök.

Torre del Mar har ett subtropiskt Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Svala vindar från havet gör sommarvärmen hanterbar, temperaturer i genomsnitt 32 º C under sommaren.

Strandpromenaden är underbar. Perfekt för både dem som bara vill strosa och se folkliv och för dem som föredrar en joggingtur på morgonkvisten. Numera finns här även en cykelbana och en preparerad bana i sanden, perfekt för jogging.Stranden är i grovkornig sand. Inte grus utan sand men så pass grov att det lätt går att skaka av alla badhandukar och man slipper bära med sig kilovis med sand hem.
Paseo Larios är en gågata där man alltid kan slå sig ner och titta på folkliv.Nära bostaden ligger den här fina keramikbutiken. Här kan man fynda stora uppläggningsfat, i stil med Mateus för ett par hundralappar.Den här stora kostade 20€.

För att vara på den säkra sidan, bär dem i handbagaget när du åker hem.


Rakt ner mot stranden från lägenheten ligger den här strandrestaurangen. Mitt personliga favorithak för lunch. Sätt dig i skluggan, efter en dag på stranden, och beställ in lite olka smårätter och en kall öl. En liten öl heter "caña" och en stor heter "tubo". Spanjorerna själva dricker oftast små öl (men kan ta flera) så att ölen inte hinner bli varm i solen.

Stranden är fylld med små strandbarer och restauranger. De flesta serverar grillad fisk.
Det går utmärkt att äta här även på kvällarna.
Fantastiskt gott för ca. 15€.
Vintash heter restaurangen som har en helt egen stil. Snyggaste restaurangen i Torre del Mar. Den ligger på Avd. Andalucia (stora gatan med spårvagnsspåret).Snygg inredning både ute och inne. Bar med läckra drinkar och restaurang med både avsmakningsmeny och vanliga rätter. Värt ett besök!

Bra att tänka på är de spanska måltidstiderna.

Lunch äter man vid 14-tiden och middag serveras först efter 20:00. De flesta restauranggäster kommer först efter 21:00.

Många kök är stängda fram till 20:00 så det kan vara svårt att hitta en restarang som serverar middag innan dess.

Besöka Competa


Bergsbyn Competa är värt ett besök.
Frigiliana är en liknande by men jag föredrar Competa för att det är färre turister där.
I Competa sitter gubbarna på torget och spelar kort.


Ta en promenad i den vackra staden och sätt er ner för en god måltid eller bara en dricka på någon av stadens otaliga restauranger.

Vandra i bergen.

En heldagsaktivitet är att följa med på en vandring i bergen. Det är en härlig upplevelse och ett bra sätt att lära sig mera om trakten.


Bästa vandringarna bokas hos John Keo Walking Tours.
De har olika vandringar varje dag. De flesta är ca. 15 km i växlande terräng. Man stannar till ofta för att ha möjlighet att fotografera. Guiderna som följer med är väldigt inspirerande och kunniga. På en vandring lär man sig massor om växter, historia, krig, religon och livet i de små bergsbyarna.
Lunch äter man tillsammans i en liten bergsby.
Pris 20€ för vandringen, 10€ för lunchen. Värt pengarna!!!!

Vandra i floden Rio Chillar

En vandring som görs på egen hand är att följa floden Rio Chillar från Nerja och uppåt. 

Man går uppströms så länge man vill och sedan vänder man och går samma väg tillbaka. Vandringen blir tuffare ju längre upp man går. Men även för den otränade kan en timmes vandring vara en fantastisk naturupplevelse.
Många går till det större vattenfallet och badar i dammen. Dit tog det oss 2,5 timmar att gå. Hemvägen gick lite snabbare, 2 timmar.


Man behöver skor under sin vandring. Vi köpte vattenskor med lite grövre sula. Många går med gamla utslitna gympadojjor som de sedan slänger.Viktigt att ha solskydd, ta med sig ordentligt med vatten och ta med lite picknick. Packa gärna i ryggsäck. Glöm inte kamera!

Närmaste golfbana är Baviera Golf ligger 2 kilometer från Torre del Mar. Där finns både en 18-håls bana och en driving ranche. 
Greenfee 67€ men det går att hitta billigare erbjudande om ni bokar exempelvis via Golf-Service.se.

Vattenpark
På gångavstånd från lägenheterna finns ett stort vattenland. Öppet från juni - september.
Läs mera här!


Det är inte nödvändigt att ha bil under sin vistelse i Torre del Mar. Men med tanke på hur centralt man bor i förhållande till många sevärdheter så vill jag rekommendera er att hyra bil och åka runt lite i trakten.

Tips på kringliggande utflykter:
Granada (och Alhambra) 120 km
Nerja 20 km
Malaga 30 km
Frigiliana 25 km

Vårt tips för bilhyra.
Vi har provat många olika biluthyrare men de här är billigast och bäst. Här hyr man direkt från företaget istället för från en Broker. 
Malaga Cars ligger lite utanför flygplatsen men det står någon och väntar på dig när du kommer ut från tullen. Dom kör dig med en minibuss direkt till bilen. Det går mycket snabbare än att traska runt hela flygplatsen till de vanliga uthyrarna.
Tänk på att alla biluthyrare antingen vill att du tecknar helförsäkring eller så tar de en depositionsavgift som de spärrar på ditt kort. Malaga Cars tar ca. 10 000 kr (1 000€). Du får tillbaka dem direkt efter hyran. Men det är bra att veta så man har pengar på kontot.
Många andra tar upp till 25 000 kr i deposition. 

Du kan även beställa en Shuttlebus till Torre del Mar. Det är en minibuss som delas av flera som skall åt samma håll. Kostar 15€ / person
Beställ HÄR!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar